Macallan este al doilea sau al treilea cel mai bine vândut brand de whisky single malt scoțian din lume. Totodată, este și unul dintre cele mai scumpe branduri de whisky din lume. Și nu mă refer doar la sticlele rare care continuă să stabilească recorduri pentru cele mai scumpe whisky-uri vândute vreodată (în milioane de dolari). Multe dintre produsele lor de bază costă în jur de 100 de dolari sau mai mult. Dar există un motiv pentru aceasta. De fapt, există șase motive pentru care whisky-urile Macallan sunt atât de scumpe.

Poți cumpăra whisky-uri Macallan la prețuri rezonabile de la boozetown.com


1. Sunt făcute din cea mai bună orză


Whisky-urile Macallan sunt scumpe deoarece sunt făcute din cea mai bună orză.
Whisky-urile single malt scoțiene sunt deja scumpe datorită faptului că sunt făcute în proporție de 100% din orz maltat. Procesul lung de malțificare - în care orzul este înmuiat, lăsat să germineze și apoi uscat într-un cuptor, la care celelalte cereale nu sunt supuse - face ca orzul să fie o cereale mai scumpă pentru producerea whisky-ului și cu atât mai mult în cazul single malt-urilor, unde nu se poate utiliza nicio cantitate de alte cereale mai ieftine.

Pe lângă aceasta, whisky-urile Macallan sunt făcute din cea mai bună orză, ceea ce crește evident costurile de producție și, implicit, prețul final al produsului. Macallan evaluează în mod constant orzul lor și lucrează pentru a-l îmbunătăți. Au investit chiar și în propria lor varietate de orz pe care îl cultivă pe domeniul unde se află distileria Macallan și în alte ferme din Scoția.

Una dintre expresiile lor - Macallan Estate - este făcută folosind "o proporție de orză cultivată pe [domeniul nostru]", care de obicei este rezervată edițiilor mai exclusive. Costă mai mult de 250 de dolari! Îți poți imagina cât ar fi costat dacă ar fi fost făcută din mai mult decât "o proporție" de orz de pe domeniul lor!


2. Sunt distilate în alambicuri foarte mici


Al doilea motiv pentru care whisky-urile Macallan sunt atât de scumpe este că sunt distilate în alambicuri foarte mici.
Toate whisky-urile single malt scoțiene trebuie să fie distilate în alambicuri și nu în coloane. Un alambic are o formă de bol la bază, un gât îngust în partea de sus și distilează alcoolul în loturi. O coloană sau alambic continuu are forma unei coloane și distilează alcoolul în mod continuu.


Încă o dată, acest lucru face ca toate whisky-urile single malt scoțiene să fie mai scumpe, deoarece producerea în loturi este mai puțin economică decât un proces continuu de producție. Cu toate acestea, distilarea în alambicuri este utilizată pentru whisky-urile single malt deoarece produce un distilat cu mai multe congeneri (compuși de aromă) și, prin urmare, cu mai multe arome.

O altă diferență între alambicuri și coloane este că alambicurile vin în diferite forme și dimensiuni, ceea ce afectează distilarea și congenerii în moduri diferite și, implicit, aroma whisky-ului. De aceea, producătorii de whisky depun eforturi considerabile pentru a se asigura că alambicurile lor au dimensiunea și forma potrivite pentru a produce whisky cu aromele dorite.

Alambicurile mici folosite de Macallan sunt printre cele mai mici din industrie. Un alambic mic înseamnă că vaporii de alcool nu au un drum lung de parcurs, astfel încât mai multe vapori mai grei și mai aromate vor ajunge în condensator. În alambicurile mai mari și mai înalte, unde vapori de alcool au un drum mai lung de parcurs, vapori mai grei sunt mai susceptibili să cadă înapoi în lichid, iar doar vapori mai ușori și mai puțin aromati sunt colectați.

Folosind alambicuri mai mici, Macallan poate produce un distilat mai aromat, dar acest lucru face procesul lor de distilare și mai puțin economic și mai scump decât ar fi fost în mod normal, așa că nu este de mirare că whisky-urile lor sunt mai scumpe.


3. Sunt obținute dintr-un distilat foarte fin


Macallan folosește doar o tăietură foarte fină a distilatului lor, ceea ce crește costurile de producție și prețul produsului final.
Când whisky-ul este distilat, alcoolul de la început și de la sfârșitul procesului nu este folosit, deoarece conține elemente nedorite (și uneori periculoase) care conferă whisky-ului un gust neplăcut. Cu cât alcoolul este mai aproape de mijloc sau de inima distilatului, cu atât este mai bun, iar sarcina stilistului este să taie distilatul și să colecteze numai partea cea mai bună.

Fiecare marcă taie distilatul în mod diferit și, evident, doresc să includă doar cea mai bună parte a acestuia, dar acest lucru este costisitor. Cu cât distilatul este tăiat mai restrâns, cu atât distilatul colectat este mai bun, dar se folosește mai puțin și whisky-ul devine mai scump. Cu cât distilatul este tăiat mai larg, cu atât vor fi incluse mai multe elemente nedorite, dar cu mai mult se folosește și whisky-ul devine mai ieftin.

Și să nu uităm că whisky-urile single malt sunt distilate în alambicuri, unde distilarea are loc în loturi, deci acest proces de tăiere se întâmplă frecvent. (În alambicurile continue, acest proces de tăiere nu se realizează atât de des.)

Whisky-urile Macallan sunt obținute dintr-o tăietură incredibil de fină a distilatului, una dintre cele mai fine din industrie. Fac acest lucru pentru a se asigura că whisky-urile lor au "semnătura" Macallan de vâscozitate și arome și gusturi fructate. Dar acest lucru vine la un preț.

 


4. Sunt maturate în butoaie de înaltă calitate


Macallan estimează că peste 80% din aroma whisky-urilor lor provine din butoi în timpul procesului de maturare, motiv pentru care investesc în fiecare aspect al călătoriei de șase ani pe care lemnul o parcurge pentru a deveni un butoi. Iată câteva aspecte:
Folosesc stejar american de 70 de ani și stejar european de 100 de ani.
Uscă buștenii la aer timp de un an pentru a-și păstra caracterul lemnului necesar pentru maturare și pentru a se asigura că uleiurile sale grele nu strică whisky-ul.
Stejarul american este apoi transportat în Spania și lăsat să se usuce în soare timp de încă un an, pentru a avea conținutul optim de umiditate.

 

5. Culoarea lor este 100% naturală


Mulți producători de whisky adaugă colorant caramel sau E150a în whisky-urile lor. Aceasta se face pentru a obține o culoare consistentă în produsele lor. În mod natural, whisky-ul nu are o culoare inițială, deoarece distilatul este un lichid transparent, iar culoarea sa o obține în timpul maturării în butoi. Deoarece fiecare butoi este diferit, whisky-urile produse vor avea diferite nuanțe de culoare.
În timp ce consistența culorii este importantă, mulți iubitori de whisky doresc ca băuturile lor să aibă o culoare naturală. Macallan este una dintre puținele distilerii de whisky scoțian care nu adaugă colorant caramel, astfel că toate whisky-urile lor își păstrează culoarea naturală.

Acest lucru face mult mai dificilă menținerea culorii consistente în whisky-urile lor, deoarece, fără utilizarea colorantului caramel, Maestrul Distilator trebuie să amestece diferite butoaie din loturi diferite până când se obține culoarea corectă. Acest lucru înseamnă că anumite butoaie nu pot fi utilizate (cel puțin în scopul inițial) deoarece produc whisky cu o culoare incorectă.

Acesta este încă un factor care limitează procesul de producție a whisky-ului Macallan, ceea ce duce la creșterea costurilor și implicit a prețului final al produselor lor.

 


6. Brandul și Marketingul bine realizat


Ultimul (și conform unora, cel mai important, iar conform altora, doar) motiv pentru care whisky-urile Macallan sunt atât de scumpe este brandingul și marketingul.
Macallan produce whisky single malt de calitate excepțională de mulți ani și este un brand bine stabilit și de încredere, cu o reputație excelentă.

De asemenea, Macallan are o puternică aparat PR și investește o sumă considerabilă în branding și marketing. Pe măsură ce brandul a atras tot mai multă atenție în anii 2000, prețurile lor au crescut constant, iar Macallan a devenit unul dintre cele mai scumpe branduri de whisky din lume. Este acum un produs premium, asociat cu luxul și succesul, și în unele părți ale lumii, Macallan a devenit chiar un simbol al statutului social.

În concluzie, whisky-urile Macallan sunt mai scumpe în parte datorită procesului lor de fabricație mai calitativ și, implicit, mai costisitor. Totuși, o parte din prețul lor nu este justificată prin altceva decât faptul că este vorba despre Macallan.

Vă rog să-mi spuneți dacă mai pot fi de ajutor în vreun fel.

website: boozetown.ro
phone:   0771.700.700

Pre-loader