Sampanie
Şampania reprezintă una dintre cele mai apreciate băuturi în întreaga lume, bulele plăcute şi aromele fascinante conferindu-i un plus de nobleţe şi eleganţă. Este reprezentativă pentru categoria vinurilor spumante, iar cel mai popular sortiment este cel cu originile în Franţa, la Champagne.
Struguri transformaţi în şampanie
Dacă ne propunem să realizăm un top şampanii, în fruntea clasamentului se vor afla sticlele de şampanii în care este îmbuteliată licoarea acidulată fabricată după reţeta tradiţională, în care sunt incluse doar soiurile de struguri Chardonnay Alb, Pinot Noir şi Pinot Meunier. Renumitul vin spumant poate fi realizat din unul dintre aceste soiuri, din combinaţii de câte două sau din toate trei soiurile. Astfel, toate sortimentele de şampanii bune sunt obţinute în urma unei duble fermentări. Mustului obţinut după prima fermentare i se adaugă sortimente de drojdii şi zahăr. Cea de-a doua fermentare are loc direct în sticlă, obţinându-se astfel dioxidul de carbon care generează plăcutele bule. Vinul îmbuteliat în sticle va fi lăsat să se matureze între 15 şi 36 de luni. Maturarea se face prin poziţionarea sticlelor în rafturi, înclinate uşor cu gâtul în jos. Periodic, se realizează o mişcare lină a sticlelor, iar la finalul procesului de maturare se îndepărtează dopul provizoriu, realizându-se degorjarea, respectiv înlăturarea drojdiilor sedimentate în dop. În această etapă, se adaugă în sticle un mix de zahăr şi vin, acesta fiind hotărâtor pentru obţinerea gustului.
Cum serviţi şampania
Şampania este vinul spumant apreciat de toată lumea. Se poate consuma oricând, în cadrul evenimentelor speciale sau atunci când doriţi să vă răsfăţaţi cu o băutură acidulată, elegantă şi nobilă. Şampania se bea rece, la o temperatură situată între 6 şi 10 grade, din acest motiv servindu-se în pahare înguste, cu picior înalt, astfel încât să nu se încălzească în palmă, ci să fie ţinut paharul de picior. Şampania poate fi servită înainte de masă, la desert sau oricând doriţi să vă relaxaţi cu aromele unice.
Tipuri de şampanie
Tipurile de şampanii sunt dictate de zona din care provine materia primă, respectiv strugurii, un capitol extrem de amplu, precum şi de cantitatea de zahăr conţinută în litrul de vin spumant. Astfel, vinul spumant şampanie brut natural, conţine 3 grame de zahăr per litru, extra brut deţine maxim 6 grame de zahăr per litru, sortimentul brut are o concentraţie de 15 grame de zahăr în litrul de vin, cel extra sec deţine un conţinut între 12 şi 20 grame de zahăr în litru, vinul spumant sec are o concentraţie între 17 şi 35 grame de zahăr per litru, cel demisec deţine între 35 şi 50 de grame de zahăr într-un litru de vin, iar sortimentul dulce are un maxim de 50 de grame de zahăr per litru. Astfel, în funcţie de cât de dulce preferaţi şampania, veţi alege sortimentul potrivit atât gusturilor dumneavoastră, cât şi contextului şi invitaţilor.
Momentele speciale merită celebrări cu adevărat memorabile. La Booze Town, știm cum să ridicăm în slăvi orice ocazie cu selecția noastră premium de șampanie. Descoperă branduri renumite din Franța, regiunea Champagne, și bucură-te de aromele delicate și efervescența care definesc această băutură iconică. Fie că organizezi o petrecere memorabilă, o cină romantică sau o seară elegantă cu prietenii, colecția noastră de șampanie te va ajuta să creezi experiențe de neuitat.
CC: șampanie online Romania, sampanie Franta online, champagne online Romania, sampanie rose online Romania, pret sampanie Romania, Moet & Chandon Romania, Dom Perignon Romania
Se afiseaza 61 produse