Irish Whisky
Whisky este o băutură extrem de apreciată care vine însoţită de o istorie lungă şi plină de legende. Atât Irlanda, cât şi Scoţia îşi alocă pionieratul în producerea acestei licori atât de nobile. Important este că procesul de prelucrare şi rezultatul final este acelaşi, ambele zone fabricând whisky la cel mai înalt nivel de calitate, respectând secrete străvechi care conferă valoare şi autenticitate.
Istorie şi legende
Irlanda este ţara care ne istoriseşte faptul că Sfântul Patrick a fost cel care a descoperit băutura denumită „apa vieţii”, undeva în secolul cinci. Călugării irlandezi s-au folosit de procesul de distilare pentru a obţine parfumuri şi medicamente. Folosind doar orz şi apă naturală, au realizat o licoare cu multe proprietăţi medicinale, apreciată pentru rolul anestezic pe care îl deţinea, respectiv irish whisky de astăzi. Tainele meşteşugului distilării s-au transferat rapid şi către teritoriile scoţiene, unde tot călugării urmau a se ocupa de fabricarea berii şi a whisky-ului. Astfel, paginile istoriei presărate cu legende, poatră „apa vieţii” în diferite contexte sociale, astfel că, timp îndelungat, casele regale au deţinut monopol total asupra băuturii puternic alcoolizată. 1789 este anul în care America, în comitatul Bourbon, produce un alt sortiment, respectiv bourbon-ul, poarta care deschide căi noi spre distilarea nu doar a orzului, ci şi a porumbului. Odată cu trecerea timpului, ajuns în secolul al XIX-lea, whisky-ul suportă transformări, tocmai pentru a i se îmblânzi asprimea şi tăria, luând astfel naştere sortimente precum whisky blended. Cea mai veche distilerie funcţională cunoscută este în Irlanda, respectiv Old Bushmill. Distileria datează încă din anul 1276 şi produce la scară largă renumitul whisky irish.
Secrete şi taine
Deşi procesul de prelucrare a orzului este cunoscut, distileriile de renume irlandeze încă păstrează secrete în ceea ce priveşte anumite puncte cheie ale etapelor care se succed. Astfel, cu greu sunt pătrunse tainele legate de momentul exact în care este oprită fermentarea, cât şi cele legate de tipul de drojdii folosit sau de modul în care se neutralizează tăria aspră a licorii obţinute în urma distilării, astfel încât să se ajungă la un whisky irish impecabil şi plin de savoare.
Degustarea calităţii şi a nobleţei whisky-ului
Dacă v-aţi propus să vă delectaţi cu o băutură de calitate, piaţa de specialitate vă stă la dispoziţie cu sortimente de irish whisky, care nu vor întârzia să vă surprindă cu gustul fascinat de pământ şi muşchi, lemn umed, iarbă proaspătă, nuci, caramel ars şi fum. Turnaţi două degete de whisky într-un pahar tip lalea şi lăsaţi aromele să se joace în buza paharului. Mirosiţi profund, gustaţi, păstraţi înghiţitura, după care lăsaţi toate aromele să vă inunde şi să vă relaxeze. În ceea ce priveşte irish whisky preţ, trebuie să aveţi convingerea că un cost real va ilustra o băutură autentică, puternică şi cu personalitate, gata oricând să vă ofere clipe de relaxare şi destindere. Servit rece, cu un strop de apă plată, mirosit îndelung şi degustat pe îndelete, un whisky irish vă va vorbi despre istoria, secretele şi legendele gustului autentic.
Se afiseaza 22 produse