Bourbon
Whisky-ul a luat naştere în rândurile călugărilor irlandezi care deţineau tainele distilării, producând medicamete şi parfumuri. Drumul până la a fabrica bere din cereale a fost scurt, iar extinderea către o băutură extrem de puternică cu rol anestezic, respectiv „apa vieţii”, s-a produs rapid. Astfel, în urmă cu sute de ani, s-a demarat procesul de fabricare a whisky-ului, Irlanda şi Scoţia fiind primele ţări care i-au apreciat proprietăţile.
De la whisky la bourbon
Istoria ne spune că Sfântul Patrick a fost cel care a descoperit „apa vieţii”, undeva în secolul cinci. Paginile timpului poartă această licoare atât de puternică pe diferite coordonate sociale şi economice, astfel că, timp îndelungat, casele regale au deţinut monopol total asupra băuturii puternic alcoolizată şi aromată, favorizând astfel producţia clandestină de whisky. Iniţial, această băutură era obţinută doar din orz. Cereala era măcinată şi lăsată să fermenteze în contact cu diferite tipuri de drojdie, după care era supusă distilării. Lichidul obţinut era extrem de aspru şi metalic, astfel că era lăsat ani la rând să se liniştească şi să îţi însuşească aromele butoaielor din lemn de stejar în care era depozitat. Apa folosită era pură şi naturală, tot ea fiind elementul cere neutraliza alcoolemia foarte puternică. Însă anul 1789, reprezintă punctul în care America, respectiv comitatul Bourbon, preia procesul de prelucrare şi dă naştere unui alt sortiment de whisky, respectiv bourbon. Whisky bourbon este băutura în a cărei componenţă nu se afla doar orzul, ci şi porumbul, iar modificările nu s-au oprit aici, americanii alegând să producă puternica băutură chiar şi din secară sau grâu.
Tipuri de bourbon
Pentru fabricarea de whisky bourbon, americanii folosesc porumb, secară, orz şi grâu. Cerealele măcinate sunt amestecate cu apă caldă, astfel încât amidonul să se transforme în zaharuri. Ulterior, amestecul este supus procesului de fermentare, adăugându-i-se un mix de drojdii folosit la fabricarea unui bourbon anterior. Astfel se creşte viteza de fermentare, după care are loc dubla distilare, până se obţine un procent de 70% volum de alcool. Licoarea astfel obţinută se depozitează în butoaie din lemn de stejar alb, luând naştere diferitele tipuri de bourbon whisky. Stright Bourbon, Single Barrel sau Small Batch sunt denumiri care vă transmit date legate de modul în care au fost maturate, de numărul de butoaie folosite, dar şi informaţii legate de modul în care lemnul şi-a transferat aroma în fascinanta licoare. Bourbon whisky presupune o distilare la cel mult 80% volum de alcool, o maturare în butoaie noi din lemn de stejar carbonizate şi o acceptare de butoaie la o a doua folosire, doar în cazul whisky-ului bourbon fabricat din porumb.
Cum serviţi whisky bourbon
Bourbon whisky este renumit ca fiind parte componentă a celebrelor cocktail-uri Manhattan, Whisky Sour sau Old Fashioned. Însă pentru a vă bucura de aroma autentică, alegeţi să îl serviţi sec, rece sau stropit discret cu câteva picături de apă plat. Doar astfel aroma puternică de cereale se va împleti plăcut cu izul de fum, lemn ud şi caramel, oferindu-vă o experinţă unică şi relaxantă.
Se afiseaza 11 produse