Vinuri Spumante
Vin spumant
Prosecco, Cava, Lambrusco, Sekt, Cremant, Şampanie, denumiri celebre care vă vorbesc despre dulceaţa unui vin spumant care îşi va oferi toată măreţia dacă este servit în pahare înalte cu picior, la o temperatură situată între 6 şi 10 grade Celsius. O băutură cu iz de sărbătoare, bine garnisită cu bule acidulate, vinul spumant este oricând pregătit să vă răsfeţe cu arome unice şi plăcute.
Eleganţa şi nobleţea vinului spumant
Această băutură atât de îndrăgită, a fost descoperită în jurul anilor 1500. Atunci când se face referire la vinuri spumante, se iau în calcul toate tehnicile şi metodele prin care acestea sunt fabricate, fiind hotărâtoare pentru gustul, dulceaţa şi perlajul acestora. Metoda tradiţională de fabricare a unui vin spumant presupune o dublă fermentare, una normală şi una sub presiune, cea de a doua realizându-se întotdeauna în sticlele în care se îmbuteliază vinul. Această a doua fermentare, are drept scop reţinerea dioxidului de carbon în vin, procesul realizându-se sub o presiune de 6 Bari. Din acest motiv, sticlele trebuie să fie foarte solide. O altă metodă de fabricare este cea convenţională, în care fermentarea se produce în cisterne de inox. Această tehnică a luat naştere în urma cererii pieţei, astfel că producţia trebuia să fie mai rapidă şi mai consistentă. Pe parcursul procesului, se adaugă zahăr şi diferite tipuri de drojdii, astfel încât să se obţină gusturi şi arome specifice. Ulterior, vinul răcit şi limpezit, este îmbuteliat în sticle. O a treia metodă, este cea a transferului, tehnică prin care vinului fermentat i se impregnează dioxidul de carbon. Rezultatul constă în vinurile spumante cu multe bule, dar care se disipă rapid.
Tipuri de vin spumant
Un vin spumant prezintă trei caracteristici importante, respectiv culoarea, dulceaţa şi perlajul. Depozitat corespunzător şi servit corect, vinul spumant îşi va etala cu mândrie toate cele trei caracteristici. Dacă doriţi să savuraţi un vin spumant şi să vă bucuraţi de toată nobleţea acestuia, deschideţi sticla înainte de servire, umpleţi trei sferturi din paharul cu picior şi consumaţi rece. În funcţie de cantitatea de zahăr pe care o conţine, un vin spumant poate fi brut natural, respectiv 3 grame de zahăr per litru de vin, extra brut, cu un maxim de 6 grame de zahăr per litru, brut, cu o concentraţie de 15 grame de zahăr în litrul de vin, extra sec, cu un conţinut între 12 şi 20 grame de zahăr în litru, sec, respectiv între 17 şi 35 grame de zahăr per litru, demisec, în care se alfă între 35 şi 50 de grame de zahăr într-un litru de vin, şi dulce, cu un maxim de 50 de grame de zahăr per litru. Astfel, atunci când alegeţi tipurile de vinuri spumante pe care doriţi să le serviţi, trebuie să ţineţi cont de preferinţele dumneavoastră în materie de gust, cât şi de cele ale invitaţilor.
Se afiseaza 76 produse